DEBUTANT?

Vet du hvor mange romaner en debutant gjennomsnittelig selger i Norge? Ikke vi heller eksakt, men vi kan love deg at det ikke er mange. Unntaket er hvis en debutroman mot alle odds får omtale og attpå til får god kritikk. Da kan det bli litt salg å snakke om, og så finnes det ett unntak til: Hvis du er kjendis. Har du et kjent fjes, er sjansen for at du blir du satset på av de etablerte forlagene stor, og det kan også medføre et brukbart salg. Forøvrig bruker forlagene nesten all tid og ressurser på de få bestselgende forfatterne som finnes i Norge. De har faktisk ikke noe annet valg heller. Fordi bokhandelen forsyner seg med omtrent halvparten av bøkenes utsalgs-pris, og forfatterne skal ha sine 15% royalty (20% på salg over 5.000 eksemplarer), blir det ikke så mye igjen til forlagene hvis ikke salget er høyt.

Derfor er ikke en debutant så viktig rent økonomisk for de etablerte forlagene hvis ikke boken kommer med i Innkjøpsordningen i regi av Norsk Kulturråd. Da er det snakk om et ekstra opplag på ca. 1.000 bøker som gir et hyggelig bidrag både til forlag og forfatter. Disse bøkene distribueres i all hovedsak til landets biblioteker.

debutant

DEBUTANT?

Skal du lykkes som debutant i et lite forlag, må du være innstilt på å stå på selv også.

Blir du antatt, sørger vi for språkvask og korrektur og en produksjon av boken i øverste kvalitetssjikt. Vi sender ut boken til alle relevante bokhandlere og nettbokhandlere og til kulturredaksjonene i de viktigste avisene. Herfra og ut er det mye opp til deg selv.

De forfatterne hos oss som har lykkes suverent best, er de som har kontaktet lokalaviser selv, besøkt bokhandlere i sitt lokalmarked, tatt initiativ til boksigneringer og deltatt på kulturarrangementer. Dessuten har de vært dyktige på å bruke nettverket sitt til salg og markedsføring.

debutant